Akvárium, založeno r. 1899bývalý První spolek přátel akvárií a terárií v Království Českém v Praze
    
 
 Aktuality 
 Členství 
 Výsledky soutěží 
 Členové 
 Články 
 Novinky 
 Download 
 Kontakty 
 Související odkazy 
   
Zpracováno
jaro 2006
 

 

Argentina  (1) - Úvod   

RNDr. Roman Slaboch 

Povídání ze svých dalších cest jsem se rozhodl pojmout úplně jinak, než ty předešlé. Argentina mne zasáhla tak hluboko, že jsem zvolil jakýsi řetěz fejetonů a na ryby dojde až v závěru. Přestože jsme vycestovali jako vždy především za rybami, prostředí nás natolik ovlivnilo, že se naše zájmy zdaleka neomezily jen na přírodu. Ale pochopitelně i ta byla úchvatná...

 

 

Ze všech exotických zemí, které jsem viděl, je Argentina jedinou, ve které bych si uměl představit, svůj další život. Díky obrovské rozloze přes 2,76 mil km2, od 33°-55° j.š. a výškám mezi -40 až 6900 m.n.m., si lze vybrat v úctyhodné škále různých prostředí. Vůbec se nedivím, že Argentina byla cílem velkých vystěhovaleckých vln. Evropan si tu prostě vybere jakékoliv klima, které mu vyhovuje.

I přes velké množství obyvatel (36 mil.), je díky rozloze lidnatost necelých 13 lidí na km2. Nejmohutnější přistěhovalecká vlna nebyla kupodivu německy mluvící, ale přišla z Itálie po nástupu fašistů k moci. Proto je zde stále velké množství italsky mluvících obyvatel a argentinská španělština se tomu výrazně přizpůsobila. Celkově je její výslovnost měkčí a téměř šišlavá. Ale jakoby ani neměli pevná pravidla výslovnosti, nebo každá rodina ctí výslovnost svých namigrovavších předků.
Typické příklady:

Slovo "mayo" vyslovovali v jedné jediné vesnici jako "májo", "mažo", "mašo" a "macho". Pečené kuře "pollo frito" nám nabídli jako známé "pojo", další se přišel zeptat s čím že to "požo" chceme, a třetímu jsme platili "podžo". U dvojího ll ale převažuje výslovnost "ž". I když brčko se sítkem na pití maté - "bombilla" - je v Iguazú "bombiča" a teprve na jihu, v Buenos Aires, "bombiža". V oblasti Entre Ríos se směr doprava (derecha - "dereča") řekne "dereciko". To už mne ale vůbec nerozhodilo, protože vylučovací metodou to nic jiného být nemohlo. Naštěstí alespoň číslovky jsou celkem rozpoznatelné. Ačkoliv takovou jedničku - uno/una, je možno vyslovit jako "an", "ans", "anse", případně "unjo", či "un". Ale jinak je to zábava typovat, co vám zase nového předvedou. A musím říct, že mne zde španělština neuvěřitelně bavila.

Pokračování… 

 

 
Českomoravská společnost Guppy | Českomoravská společnost Xipho-Molly | Klub přátel divokých živorodek

Web&Design © 2004 Roman Slaboch

 | 

Připomínky a návrhy