Akvárium, založeno r. 1899bývalý První spolek přátel akvárií a terárií v Království Českém v Praze
    
 
 Aktuality 
 Členství 
 Výsledky soutěží 
 Členové 
 Články 
 Novinky 
 Download 
 Kontakty 
 Související odkazy 
   
Zpracováno
25.9.2000
 

 

Živorodka s černým břichem    Kliknutím spustíte film (1,4 MB)

RNDr. Roman Slaboch 

 

Kliknutím otevřete další obrázky!Živorodka lesklá (Girardinus metallicus /Poey, 1854/) má všechny atributy bezproblémového chovance, vhodného pro všechny skupiny akvaristů. Je barevně i tvarově pěkná, čilá, vitální, mírumilovná, má zajímavé chování, dobře se množí, dobře roste, netrpí nemocemi. Vyhovuje jí jakékoliv akvárium nad 30 litrů s libovolným osázením a libovolnou alespoň neutrální vodou. Pokud by se někdo chtěl zaměřit na chov divokých živorodek, tento druh je na úvod nejdoporučeníhodnější.

Obě pohlaví mají stříbřitou základní barvu s intenzívně skelně se lesknoucími oblastmi ve tvaru ležatého V, naznačující strukturu svaloviny. U samců se navíc táhne souvislý černý pruh od dolní čelisti přes břicho až na konec gonopodia. Díky tomuto zvláštnímu, prostému zbarvení, vypadají jakoby podélně sešívaní. Jejich pohlavní aktivita je úctyhodná. Na první pohled máte dojem, že jsou pod břichem samičky přivázáni na niti a pozorujete-li je delší dobu, podivíte se, že ještě nezašli hlady.

Po 24-26 denní březosti se rodí až 60 mláďat, většinou však kolem 30. Jsou velmi drobná ale vitální. V prvních 3-5 dnech života se drží u dna a teprve později, když trochu zesílí, vyplouvají do středního sloupce. Podobně jako dospělí jdou k hladině většinou jen při krmení. Tím může být cokoliv z celého spektra živých, mražených a sušených krmiv. Nijak jim nevadí ani dlouhodobě předkládaná jednostranná méně kvalitní dieta, kterou přijímají se stále stejnou chutí, a která nemá vliv ani na jejich plodnost.

Tato kubánská živorodka se vyskytuje ve dvou rasách, čistě stříbřitá a černobřichá (samci). Wischnat uvádí teorii, podle které by černobřichá rasa mohla být přírodním křížencem G. metallicus a G. puncticulatus. Tento druhý kubánský endemit k nám pravděpodobně ještě nebyl importován (jaro 2002).

 

Zdroj:
Dokoupil, N., (1981): Živorodky, SZN, Praha, 254 ss.
Kempkes, M., Schäfer, F., (1998): Alle Lebendgebärenden der Welt. Mörfelden-Walldorf, A.C.S. (Aqualog), 352 ss.
Wischnath, L.,(1993): Atlas of Livebearers of The World, T.F.H. Publications, Inc.; USA, 336 ss.

 

 
Českomoravská společnost Guppy | Českomoravská společnost Xipho-Molly | Klub přátel divokých živorodek

Web&Design © 2004 Roman Slaboch

 | 

Připomínky a návrhy