Akvárium, založeno r. 1899bývalý První spolek přátel akvárií a terárií v Království Českém v Praze
    
 
 Aktuality 
 Členství 
 Výsledky soutěží 
 Členové 
 Články 
 Novinky 
 Download 
 Kontakty 
 Související odkazy 
   
Zpracováno
26.3.2006
 

 

Konec "Endlerek" v Čechách (a na celém světě)

RNDr. Roman Slaboch 

 

Už o Vánocích proběhla na německých a holandských živorodkářských diskusích zpráva o novém vědeckém popisu "Endlerek". Prakticky nikdo ze zúčastněných nebral tuto informaci vážně a všichni jsme se k ní stavěli značně skepticky. Teprve nyní jsem obdržel od přítele Plíštila relevantní odkaz na popis "Endlerky" jako nového druhu. Byl vydán v loňském prosincovém vydání Contributions to Zoology.

Plná citace zní:

Poeser, F. N, Kempkes, M. & Isbrücker, I. J. H., 2005:
Description of Poecilia (Acanthophacelus) wingei n. sp. from the Paría Peninsula, Venezuela, including notes on Acanthophacelus Eigenmann, 1907 and other subgenera of Poecilia Bloch and Schneider, 1808 (Teleostei, Cyprinodontiformes, Poeciliidae). Contributions to Zoology 74: 97–115.

 

a následný popis uvádí:

Nově popsaný druh Poecilia wingei  je taxonomicky blízce příbuzný obyčejnému pavímu očku, Poecilia reticulata Peters, 1859 a byl zařazen do podrodu Acanthophacelus Eigenmann, 1907. Rozpoznání P. wingei vyplývá z pozorovaných znakových rozdílů, vzniklých interakcí dvou blízce příbuzných druhů, žijících na stejném území - ve stejném prostředí. Specifické rozdíly jsou navíc signalizovány také zbarvením a chováním. Oblastí ve kterém se P. wingei vyskytuje, je povodí Venezuelského poloostrova Paría, který je považován za původ podrodu Acanthophacelus před pozvednutím Kordiller - tedy východní orogeneze And. P. wingei  je navíc geneticky odlišná od Trinidadských pavích oček.

 

Zatím není volně dostupné plné znění, které by mělo být na 18 stranách, takže tento sylabus působí nedůvěryhodně a skoro až úsměvně (to ale nemusí nic znamenat, protože např. paví očko je popsáno jediným odstavcem textu). Horší je, že Němci jsou v poslední době známí svojí horečnatou aktivitou v popisu nových druhů a bohužel i v jejich následném přehodnocování a odvolávání. Vzpomeňme třeba na humbuk kolem popisu interdruhových Xiphophorus kossanderi a Xiphophorus  roseni, jejichž platnost potichu odvolali sami autoři necelé dva roky po jejich slavnostním uveřejnění.

Jsem tedy zvědav, jak dlouho tento popis vydrží. Už delší dobu bylo jasné, že systematické nejasnosti a dohady kolem "Endlerek" budou muset vyústit v nějakou zásadní studii, která její pozici uvede na pravou míru. Mně osobně ale nesmírně mrzí, že autoři při vědeckém popisu úplně pominuli její celosvětově obecně uznávaný název a přidělili jí nic neříkající wingei - Wingeova (je to jen můj dohad, ale pravděpodobně je pojmenována po prof. Dennisovi Wingeovi, biochemikovi, zabývajícím se rozbory DNA).

Myslím ale, že tato krásná živorodka pro nás zůstane "Endlerkou", ať se stane cokoliv.

 

Související články:

Staronová živorodka Poecilia sp. „Endlerii”

Registrační systém "Endlerových" živorodek

Venezuela - Veni, Vidi, Venatori...

 
Českomoravská společnost Guppy | Českomoravská společnost Xipho-Molly | Klub přátel divokých živorodek

Web&Design © 2004 Roman Slaboch

 | 

 

|

 Připomínky a návrhy